dissabte, 12 de març del 2011

Introducció.

Els materials juntament amb l’energia són els elements imprescindibles de tot procés industrial. No es poden construir objectes i aparelles o fabricar cap mena de producte si no es disposa dels materials adequats i es coneixen be les seves propietats. En qualsevol procés industrial cal elaborar un projecte abans de dur-lo a terme. En aquest projecte es decideix com ha de ser i el procés de transformació necessari per fabricar-lo. Per això caldrà prendre decisions importants: triar els materials que seran utilitzats. Alhora de prendre aquesta decisió caldrà estudiar el problema sota diferents criteris de la selecció de materials.

Les propietats

Cada material està fet per una determinada situació amb una funció concreta. Cada material té les seves pròpies propietats.

Les qualitat estètiques
El color, la textura i la forma es diuen qualitats estètiques.

El procés de fabricació

Cal tenir en compte que si es disposa de la maquinària necessària per treballar el material, si els operaris la podran utilitzar i si es domina la tècnica que s’haurà d’aplicar.

El cost

Quan es dissenya un producte cal tenir en compte la seva qualitat final, el tipus d’usuari al que va destinat i la vida útil prevista de l’objecte. Segons el material triat haurem d’utilitzar determinat processos de fabricació que tindrà un cost a mes a mes del cost del material triat. Tots dos incidiran directament en el preu final del producte i per tant en la seva rendibilitat.

La disponibilitat
Hi han vegades que es produeixen poques quantitats d’alguns productes i d’altres vegades es fan moltes degut a la vida prevista al mercat.

L’impacte ambiental

Les operacions d’extracció i de transformació de les matèries primeres són més o menys agressives amb el medi ambient. De la mateixa manera, cal tenir present les possibilitats de reutilització o reciclatge, i les conseqüències ecològiques que pot suposar la seva eliminació.
Cal mesurar-les per poder comparar entre diferents materials i per dissenyar els objectes i les peces amb més seguretat. La realització dels assaigs de propietats es la manera d’obtenir aquests valors que permeten comparar el comportament de diferents materials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada